Parasaurolophus is een herbivoor dinosaurus uit het Late Krijt tijdperk, ongeveer 76 tot 73 miljoen jaar geleden. Het behoort tot de familie van de hadrosauriden en was een van de meest opvallende soorten vanwege zijn unieke schedelvorm.

Parasaurolophus had een lange, holle buisvormige kam op zijn schedel die wel een meter lang kon worden. Deze kam was verbonden met de neusholte van het dier en waarschijnlijk gebruikt voor het maken van geluiden. Wetenschappers denken dat Parasaurolophus deze kam gebruikte om te communiceren met soortgenoten en om roofdieren af te schrikken. Het is ook mogelijk dat het diende als een versterker voor hun gehoor.

Deze dinosaurus was ongeveer 10 meter lang en woog ongeveer 2,5 ton. Het had vier poten en een lange staart om evenwicht te bewaren tijdens het lopen. Het was ook een van de snelste hadrosauriden en kon waarschijnlijk rennen met snelheden tot 24 km/u.

Parasaurolophus leefde in kuddes in moerassige gebieden en bossen van Noord-Amerika. Het was een planteneter en voedde zich voornamelijk met bladeren en twijgen van bomen en struiken.

Er zijn verschillende soorten Parasaurolophus bekend, waaronder P. walkeri, P. tubicen, en P. cyrtocristatus. P. walkeri is de meest voorkomende en bekende soort, en werd ontdekt in 1922 door de paleontoloog William Parks in Alberta, Canada.

In de populaire cultuur is Parasaurolophus vaak te zien in films, tv-programma’s en videogames. Het is bijvoorbeeld te zien in de Jurassic Park-franchise, waar het een prominente rol speelt in Jurassic Park III. Ook in de animatieserie Dino-Riders is Parasaurolophus te zien als een van de personages.

Kortom, Parasaurolophus is een fascinerende dinosaurussoort vanwege zijn unieke schedelvorm en communicatiemogelijkheden. Het is een populaire keuze voor verzamelaars en fans van dinosaurus-souvenirs en blijft een intrigerend onderwerp in de paleontologie en populaire cultuur.