Styracosaurus is een geslacht van gehoornde dinosaurussen die leefden tijdens het late Krijt-tijdperk, ongeveer 75-85 miljoen jaar geleden. Het was een van de meest indrukwekkende en opvallende dinosauriërs vanwege zijn opvallende hoornige frill en lange, scherpe hoorns op zijn neus en wenkbrauwen. Styracosaurus was een plantenetende dinosaurus die tot wel 5,5 meter lang kon worden en tot 2 ton kon wegen.

Een opvallend kenmerk van Styracosaurus was zijn neus. Hij had een lange, puntige hoorn op zijn neus, die waarschijnlijk werd gebruikt om te vechten en indruk te maken op rivalen. Daarnaast had hij lange, scherpe hoorns boven zijn ogen en op zijn frill, die ook werden gebruikt voor verdediging en als signaal voor soortgenoten.

Styracosaurus had een dikke, stevige schedel met een frill die als een schild fungeerde om zijn nek te beschermen. Dit schild had meerdere gaten, waardoor het gewicht van de schedel werd verminderd. De frill van Styracosaurus was bedekt met hoornplaten die hem beschermden tegen roofdieren en rivalen.

Het lichaam van Styracosaurus was massief en gespierd. Hij had korte voorpoten met vijf vingers die waarschijnlijk werden gebruikt om voedsel te grijpen en vast te houden. Zijn achterpoten waren lang en krachtig, waardoor hij snel kon rennen als hij in gevaar was.

Styracosaurus leefde in de westelijke delen van Noord-Amerika en bewoonde waarschijnlijk bosrijke gebieden en open vlaktes. Hij was een planteneter en voedde zich waarschijnlijk met varens, cycaden en coniferen. Het is bekend dat Styracosaurus zich voedde met planten die hoog boven de grond groeiden, gezien zijn lange nek en de manier waarop zijn tanden waren gevormd om op planten te kauwen.

Het fossielenrecord van Styracosaurus is vrij compleet en er zijn meerdere exemplaren gevonden. Het eerste fossiel werd ontdekt in 1913 door een team van paleontologen onder leiding van Lawrence Lambe in Alberta, Canada. Sindsdien zijn er meer dan 50 exemplaren gevonden in Canada en de Verenigde Staten.

Over het gedrag van Styracosaurus is weinig bekend. Het is mogelijk dat hij in kuddes leefde en dat de hoorns werden gebruikt om territoria te markeren en te vechten om voedsel en partners. Het is ook mogelijk dat de hoorns werden gebruikt om roofdieren af te weren.

Styracosaurus is een van de meest populaire dinosauriërs in de popcultuur en is vaak te zien in films, televisieprogramma’s en boeken. Zijn opvallende uiterlijk en imposante hoorns maken hem tot een van de meest herkenbare en geliefde dinosauriërs.