De Spinosaurus is een imposante dinosauriër die leefde tijdens het late Krijt tijdperk, ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Hij werd voor het eerst ontdekt in Egypte in 1912 door de Duitse paleontoloog Ernst Stromer. De Spinosaurus was een van de grootste vleesetende dinosaurussen die ooit heeft geleefd, met een lengte van meer dan 16 meter en een gewicht van ruim 7 ton.

De Spinosaurus onderscheidde zich van andere vleesetende dinosauriërs door zijn unieke kenmerken. Het meest opvallende kenmerk was de enorme rugvin die wel 1,8 meter hoog kon worden. Wetenschappers zijn nog niet zeker van de functie van deze rugvin, maar er zijn verschillende theorieën. Een daarvan is dat de rugvin diende om de lichaamstemperatuur van hem te regelen, terwijl een andere theorie stelt dat de vin diende als een soort pronkorgaan om indruk te maken op vrouwtjes tijdens de paartijd.

De Spinosaurus had ook een lange en slanke snuit die gevuld was met grote en scherpe tanden. Hij gebruikte deze tanden om zijn prooi te vangen en te doden, waarbij hij zich voornamelijk richtte op vissen en andere waterdieren. Dit is een van de redenen waarom hij wordt beschouwd als een semi-aquatische dinosauriër. Hij leefde in de buurt van rivieren en meren, waar hij zijn prooi kon opsporen en vangen.

Een andere opvallende eigenschap van de Spinosaurus was zijn lange en krachtige armen, die hij gebruikte om zijn prooi vast te grijpen en naar zijn mond te brengen. Dit in tegenstelling tot veel andere vleesetende dinosauriërs, die relatief korte armen hadden. Wetenschappers denken dat de Spinosaurus zijn armen ook gebruikte om zichzelf op te drukken en rechtop te staan, waardoor hij beter kon navigeren in het water.

Helaas zijn er niet veel fossielen van de Spinosaurus gevonden, en het grootste deel van wat we weten over deze indrukwekkende dinosauriër is gebaseerd op fragmentarische overblijfselen en reconstructies. Er zijn wel enkele complete skeletten gevonden, waaronder een in Marokko in 2020, die nieuwe inzichten kunnen bieden in het leven en gedrag van de Spinosaurus.

De Spinosaurus is ook bekend geworden door zijn verschijning in de film “Jurassic Park III”. In de film was de Spinosaurus te zien als een geduchte tegenstander van de T-Rex, wat heeft bijgedragen aan zijn populariteit bij het grote publiek.

Hoewel de Spinosaurus al lang is uitgestorven, blijft hij een intrigerende en fascinerende dinosauriër die ons nog veel kan leren over het leven op aarde miljoenen jaren geleden.